WordPress – Joomla – esetleg Google Sites?

BlogComments are off for this post.

Főoldal » WordPress – Joomla – esetleg Google Sites?

Melyik ingyenes weboldal motort válasszam?

A kérdés egyszerű, a válasz már sokkal összetettebb!
Az első és legfontosabb, hogy amennyiben profi weboldalt szeretnénk, egyedi és különleges igényekkel ne használjunk ingyenes weboldal motort!

Az ingyenes motorokkal mindig van valami baj. Nem lehet pontosan úgy és pontosan olyanra alakítani mint amit elképzeltünk. Nem olyan egyszerű a táblázatkezelés, bonyolult a személyre szabás, nehézkes a kiegészítőket telepíteni, üzembe helyezni, nincsenek is rendesen kiegészítők és sorolhatnám azokat a nehézségeket amelyekkel minden olyannak szembe kell néznie aki az ingyenes weboldal motort választja.

Mégis ingyenes felületen szeretnénk induló webáruházunkat vagy cégünket az internetre kitenni – de melyiket válasszam?

A következő eldöntendő kérdés, hogy mennyire értünk a HTML-hez, CSS-hez és úgy komplett az egész internetes, weboldalas, tárhelyes dologhoz? Van-e informatikusunk aki ismeri valamelyik felületet? Amennyiben van, akkor azt válasszuk kérdés nélkül amiben az informatikusunk közel minden kérésünket meg tud valósítani, hogy elkerüljük az egymást is megterhelő, idegtépő, nem ilyet, nem így vagy nem is ezt gondoltam… eseteket. Jelen cikkben a három legerősebb és legelterjedtebb ingyenes motort hasonlítjuk össze több szempontból. Van amelyikhez tárhely sem kell, van ahol 5 perc a telepítés de van ahol egészen az apró részletekig mindent be lehet állítani és változtatni. Ebből már mindenki kitalálhatta, hogy a három motor a Google Sites, a WordPress valamint a Joomla.

Az ingyenes motorok rövid ismertetése

 

Google Sites:

A megalkotói a Google elveihez híven az egyszerűség és a kezelhetőség jegyében készítették ez a weboldal motort. Az új weboldalunkhoz elég egy Google fiók, ami ingyenes. Így egyszerre kapunk levelezési fiókot, weboldalt és a Google keretein belül aktiválhatjuk az weboldal analízist, webmestereszközöket, felhő szolgáltatást a Drive néven, ahol 15 GB ingyenes tárhelyet kapunk, térképen való megjelenést és még sok sok eszközt amit a keresőóriás ad. A regisztrációt követően egy egyszerű felületen kitöltjük a legfontosabb adatokat a weboldalról (név, leírás és társai) majd választhatunk több sablonból amiből egy kis ügyességgel akár designes, webdesign is kihozható. A Google Sites rengeteg beállítást ugyan nem ad, de minden fő színt, betűtípust, betűszínt, háttérképet, logót és apróságot be lehet állítani egy egyszerű kezelőfelületen. A CSS-hez és a háttérfájlokhoz nem is enged hozzáférni! Ezzel a motorral egy kezdő is igényes, könnyen kezelhető oldalt hozhat létre, profiknak pedig nem való.

 

WordPress:

Az egyik legkedveltebb weboldal motor, melynek telepítése 5 perc. Egyszerű, csak szükség van egy olyan tárhelyszolgáltatóra aki engedélyezi az adatbázis kezeléseket (MySQL), Az FTP-n feltöltjük fájlokat majd a böngészőben elindítjuk a telepítést. Felhasználó, jelszó, 1-2 kérdés és máris használatba vehető az új oldal. A WordPress rengeteg sablont nyújt ingyenesen és vannak fizetősek is. Rengeteg kiegészítő például webáruház telepíthető hozzá. Az egész WordPress alapja a blogolás, azonban különálló oldalakat is lehet rajta létrehozni amik nem blog-ként hanem tartalmi oldalakként működnek. Ezt kihasználva akár egy komplett céges weboldal, dinamikus tartalommal és bloggal ellátott profi site hozható létre. A kezelő felület egyszerű, Bal oldalon a fő beállítási funkciók lenyíló menükkel, a központi részen pedig a beállítások. A sablont a WordPress már engedi, hogy módosítgassuk például child template -ként, hogy az update-ek ne tegyék tönkre a korábbi munkánkat. Bele lehet nyúlni a CSS-be, testre lehet szabni a személyes 404 oldalt valamint akár a PHP-t is átírhatja az aki ért hozzá. Használata egyszerű, igényes és rengeteg mindent be lehet állítani. Tökéletes társa egy középhaladó weboldal készítőnek. Szinte mindenre van egyébként plugin…

 

Joomla:

Azt nem lehet eldönteni, hogy melyik a jobb, mert olyan nincs, de a Joomla talán “öregebb?”. Rengeteg kiegészítő, beállítás, sablon található meg a Joomla ingyenes motorjához, amit szintén FTP-ről kell telepíteni. Egy jól beállított joomla, melyet egy ügyes-kezű rendszergazda installált a tárhelyünkre jó alapja egy webáruháznak, fórumnak, cégadatbázisnak vagy akár normál céges weboldalnak. A felhasználói jogokon keresztül a legapróbb részletekig minden beállítható, a CSS átírható, a PHP javítható, minden meg van benne amire szükség lehet egy bonyolult site létrehozásához. Sajnos a bonyolult site igaz a háttér kezelőfelületre is. Ahhoz hogy valaki ügyesen kezelje a joomlát rengeteg időt kell rászánnia a különböző paraméterek beállítására de a munka gyümölcse a sok sok látogató. Természetesen nem hoz több látogatót maga a joomla motor, de sok munkával olyanná változtathatjuk oldalunkat amilyenre szeretnénk!

 

Comments

Top