Webhelytérkép készítése XML sitemap – avagy, hogyan segítsük a Google munkáját.

BlogComments are off for this post.

Főoldal » Webhelytérkép készítése XML sitemap – avagy, hogyan segítsük a Google munkáját.

Az oldaltérképekről

Minden oldalhoz kapcsolódik egy webhelytérkép, melyet vagy elkészítünk, vagy nem. A webhelytérkép lényege, hogy rövid idő alatt minden oldal átlássunk. Miért jó azonban ha beküldjük a Google webmestereszközökbe? A válasz hamarosan kiderül!

A webmestereszközökben figyelemmel tudjuk kísérni a Google tevékenységét a weboldalunkon. Nem tévesztendő össze az Analytics-el ahol a látogatók mozgását láthatjuk. A regisztráció a webmestereszközökbe ingyenes, része a keresőoptimalizálásnak, más nevén a SEO-nak. A webhelytérkép, (angolul sitemap) pedig egy iránymutató, úgymond “tartalomjegyzék” ami alapján a Google rangsorolja az oldalak prioritását, fontosságát – beállítja a módosítási ciklust, ami azt jelenti, hogy várhatóan milyen időközönként módosul majd az adott oldal, továbbá, hogy a domain-on belül mi a konkrét címe az oldalnak, és mi az utolsó módosítás!

 

A sitemap elemeinek prioritásáról röviden:

Minden oldal kap egy prioritást, mely 1 és 0 közé eső tizedes érték. Az 1 a legmagasabb, a 0 a legjelentéktelenebb. Ezeket a számokat lehet manuálisan is beállítani, vagy “számított” értéket is kaphatnak. A főoldal általában 1-es értéket kap, a felső szintű oldalak 0,8-0,9 míg az aloldalak 0,5-0,8 között kapnak egy számot. 0,5 alatt a kevésbé jelentékeny oldalakat érdemes tartani, amikre nem fontos, hogy a Google és a látogatók odafigyeljenek.

 

Webhelytérkép oldalainak módosítási frekvenciája

A módosítási frekvencia az idő mutatója. Megadja, milyen gyakran módosítjuk az oldalt. Ez alapján a Google a sűrűn módosított oldalakat sűrűbben ellenőrzi. Értéke a mindig, óránként, naponta, hetente, havonta vagy az úgymond soha. Ezt felesleges tovább ragozni, úgy gondolom mindenki el tudja dönteni, hogy milyen sűrűn módosít egy oldalt.

 

Oldal utolsó módosítása

Mint az utolsó vacsoránál, csak itt bármilyen múltbeli időpontot felvehet az érték. Értelemszerűen érdemes pontos adatokat megadni. Ha külső generátorral dolgozunk (amikről később szó fog esni) akkor ezt az értéket nehézkesen vagy nem dinamikusan tudjuk csak változtatni. Az oldal szempontjából semleges, ha mindig az aktuális utolsó oldal módosításának utolsó dátuma kerül akár az összes oldalhoz.

 

Mivel és hogyan hozzam létre az xml sitemap fájlomat?

Van ingyenes böngészőből használható külső és akár szintén ingyenes a domain-ra feltelepített belső megoldás is. Mivel még ilyen belső megoldással még csak “felhasználó” szintjén találkoztam, kérem keresse meg rendszergazdáját az ilyen jellegű kérésével. A külső módszerek közül az http://www.xml-sitemaps.com/ az egyik legjobb és legismertebb. A WordPress számára léteznek külön plug-in beépülők, vagy komplett seo plugin-be integráltak. Joomla-hoz a legjobb a mapX vagy régebbi néven Xmap.

Letöltöttem a sitemap.xml fájlt a gépemre és azután?
A végleges sitemap.xml adatfájlt fel kell tölteni a weboldalunk tárhelyére a publikus könyvtár gyökerébe. A nevét ne módosítsuk. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a beküldés a Google Webmestereszközökbe. A plug-in rendszerű oldaltérkép generátorok sok esetben nem egy statikus hanem dinamikus xml fájlt szolgálnak ki.

Comments

Top